Авокадото влияе положително върху краткосрочната памет, намалява риска от сърдечно-съдови

...
 Авокадото влияе положително върху краткосрочната памет, намалява риска от сърдечно-съдови
Коментари Харесай

Древното авокадо

 Авокадото въздейства позитивно върху краткосрочната памет, понижава риска от сърдечно-съдови болести, засища и бързо възвръща силите, подтиква направата на колаген, усъвършенства зрението, високото равнище на серотонин в него успокоява нервната система. Допреди няколко години никой не обръщаше изключително внимание на тази дебелокора " крокодилска " круша, струваше ни се безвкусна и безинтересна. Не бяхме наясно дали това въобще е плод или зарзават и какво да вършим с него.

 Това беше първоначално. Сега самоуверено посягаме към авокадото, знаем по какъв начин да изберем прекрасен плод и какво да вършим с него - салата, сандвич, гарнитура, можем да го използваме в прясно положение, да го приготвим на пара, да го запечем, да го комбинираме със зеленчуци, сирена, риба, месо.

 Авокадото или Персея американа (лат. Persea americana) са вечнозелени дървета, високи до 20 м, мощно разклонени, те порастват във влажни тропически гори. Растението е от семейство лаврови (Lauraceae) или Дафинови и в действителност е непосредствен родственик на благородния лавър, свещеното дърво на Древна Гърция, възпято от поетите.Произхожда от Централна Америка и е познато още преди 8000 година на ацтеките и маите. Най-често се споделя, че названието му (ahuacatl) идва от езика нахуатъл, което в превод значи тестиси, заради приликата на плода с този анатомичен орган. Според други значи " горско масло ". Съществуват над 400 сорта авокадо. Едно дърво може да роди до 400 плодове всяка година. 

 Авокадото било култивирано още в третото хилядолетие прочие Хр. В литературата за първи път се загатва през 1553 година в книгата на испанския духовник, историк и географ Педро де Леон (Pedro de Cieza de Leon) " Хрониката на Перу ". В Европа растението е донесено от испанците през XVII век. През последните години търсенето на авокадо в Съединени американски щати, Япония и Европа е повишено няколко пъти. Най-голям производител на авокадо е мексиканският щат Мичоакан. За последните 12 години, броят на мексиканските експортьори на авокадо се е нараснал от 60 до 4000. Освен Мексико, огромни производители на авокадо са Индонезия, Съединени американски щати, Бразилия и Колумбия, а в Европа – Испания, Италия, Португалия.

 Авокадо отглеждат и в Израел. За първи път в света точно практичните евреи стартират да отглеждат авокадото като селскостопанска просвета. Историята е забавна. През 1924 година в Палестина идва проф. Опенхаймер. Той пръв донася авокадо в Израел и сътрудниците му го засаждат в градините си. Тогава още никой не си е мислил за промишленото му развъждане.

 В началото на 50-те години, по време на купонната система, било направено проучване на авокадото и разкрили, че то съдържа рекордно количество растителни мазнини. Повече има единствено в маслините, само че мазнините на авокадото се усвояват елементарно и от деца, и от възрастни. Витамините също са в задоволително количество (А, С, Е, РР и от групата на В), съдържа минерали (калий, железо, мед, калций, магнезий, фосфор) и белтъчини. Проблемът с недостига на мазнини за страната бил голям. В резултат на проучването, в Галилея отделили земя за развъждане на забавния плод. Бил употребен западноиндийски вид авокадо, а не южноамерикански, защото той издържал на солената вода, с която поливали растенията.

 Първата скромна годишна продукция от авокадо не привлякла вниманието на евреите. Никой не се съблазнил да опита грапавите тъмнозелени плодове. С втората годишна продукция постъпили по-хитро. Изпратили я в Европа, като си помислили, че в случай че европейците харесат плодовете, и израилтяните също ще се престрашат. При това във всеки сандък поставили и по една листовка на британски с предписания. Една част отпътувала за Франция, а друга - в Западна Германия, където по това време бил ситуиран окупационният контингент на Съединени американски щати, Англия и Франция. Доставките ръководел американски военачалник, а какво го е привлякло в авокадото - не станало ясно. Така или другояче, изпратили плодовете при французите, тъй като им се носела славата, че ядат всичко. Приготвили те храна за всички и тя се харесала. Цялата последваща годишна продукция от авокадо, Франция изкупила още на зелено. Уловката сработила, и дружно с европейците, и локалните на драго сърце почнали да купуват авокадото. Днес огромна част от авокадото, което се продава в Европа, се внася от Израел.

 За храна се употребяват единствено зрели плодове, защото когато е недозряло, авокадото е твърдо и безвкусно, а презряло е мазно и сходно на каша. Зрелият плод е корав на пипане, само че при напън поддава. Най-добре е да се купуват недозрели авокадо, които бързо могат да се оставят да дозреят в книжен плик дружно с ябълка или банан. А по-късно да се съхраняват в хладилника при температура не по-ниска от +6° С, само че не повече от 4 дни. Плодове на авокадото припомнят огромна круша с тъмнозелен, лилав или съвсем черен цвят. По усет те могат да се сравнят с маслините, само че нямат нито наслада, нито киселеят. Напомнят краве масло, подправено с орехи. Плодовете могат да бъдат светлозелени, тъмни, с по-гладка кора или по-набръчкана. Теглото им се колебае от няколкостотин грама до над кг, съдържат към 30 % мазнини, белтъчини, калций, желязо, минерални соли, витамини Е, В1, В2, D и други

 Авокадото засища, бързо възвръща силите, само че е калоричен плод. Един приблизително огромен плод съдържа до 250 калории. Ниското наличие на захар (около 1,5%) разрешава да се употребява и от диабетици. Лесноусвоимите растителни мазнини на авокадото не пречат на хората със стомашно-чревни болести. Присъствието на антиоксиданти (витамини С и Е) го вършат незаместим артикул за болните от сърдечно-съдови болести. Поради ниското наличие на натрий се предлага и на хипертониците. Особените субстанции в състава на този плод пазят черния дроб от действието на отрови. Педиатри го предлагат в детското хранене. Ограничението може да визира единствено кърмещите майки, тъй като от време на време са вероятни алергични реакции при бебето. 

 Авокадото положително въздейства върху краткосрочната памет и понижава риска от сърдечно-съдови болести. Плодовете са потребни и за кожата, защото авокадото подтиква направата на колаген и предотвратява образуването на бръчки. Витамин F, като комплекс от маслени киселини, обезпечава здраве на кожата и косата. Авокадото спомага за подобряването на зрението. В едно авокадо има 60% повече калий, в сравнение с в един банан. Олеиновата киселина, която е мононенаситена лой, съдържаща се в този повсеместен плод, може да помогне за понижаването на " неприятния " холестерол в кръвта. Богат е на серотонин, което успокоява нервната система. Учените са открили, че авокадото е в положение освен да предотврати развиването на рака на устната празнина, само че и да забави растежа на раковите кафези.

Инфо: www.webstage.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР